Wiosenna, słoneczna pogoda sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Wyprawy rowerowe czy piesze wędrówki to aktywności szczególnie często wybierane o tej porze roku. A co jest idealnym uzupełnieniem majowej wycieczki? Piknik na łonie natury pełen smakołyków!
Na wycieczkę zabieramy najczęściej kanapki lub owoce. To oczywiście smaczne rozwiązanie, jednak warto dać się ponieść kulinarnej fantazji i przygotować coś zupełnie nowego do zjedzenia na łonie natury. Takie przekąski można dodatkowo wzbogacić o dobrej jakości sos, na przykład jeden z Ketchupów Kieleckich, które zostały niedawno jeszcze lepiej przystosowane do warunków plenerowych. Firma WSP „Społem” na podstawie sygnałów od konsumentów wyposażyła swoje sosy w zupełnie nowe nakrętki, które gwarantują znacznie łatwiejsze i wygodniejsze dozowanie produktu – dzięki temu możemy precyzyjnie nałożyć dokładnie tyle sosu, ile potrzeba. W jakich daniach dobrze sprawdzi się taki ketchup? Zapraszamy na wspólny piknik!
Kurczak z warzywami
Łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym idealne do zabrania do plecaka – tortille z kurczakiem to doskonały wiosenny lunch. Dobrze smakują zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc tylko od nas zależy, czy przygotujemy je w domu i zjemy przed rowerową wyprawą, czy zabierzemy ze sobą na piknik w lesie czy nad rzeką.
Potrzebne składniki (na 2 tortille):
· pierś z kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· łyżeczka suszonego oregano
· 3 łyżki sosu sojowego
· 3 łyżki oliwy z oliwek
· szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
· pomidor
· pół czerwonej cebuli
· zielony ogórek
· czarne oliwki
· 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego łagodnego
· 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
· 2 tortille pszenne
Na samym początku przygotowujemy marynatę do kurczaka. Przeciskamy dwa ząbki czosnku przez praskę, dodajemy sos sojowy, oliwę z oliwek i oregano, wszystko dokładnie mieszamy i tak przyrządzoną mieszanką dokładnie nacieramy oczyszczoną pierś z kurczaka. Jej wierzch możemy najpierw delikatnie naciąć tworząc wzór w kratkę, dzięki czemu smaki jeszcze lepiej przenikną w głąb mięsa. Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. W tym czasie kroimy kapustę pekińską w paski, pomidora i ogórka w grube plastry, a oliwki w małe krążki. W miseczce przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego oraz Ketchupu Kieleckiego łagodnego. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy przez ok. 20 minut w 220 stopniach (czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości kawałka). Kiedy kurczak będzie gotowy, kroimy go w plastry, tortille smarujemy sosem, dodajemy kapustę pekińską, mięso oraz pozostałe warzywa i ewentualnie jeszcze trochę sosu, zawijamy i kroimy na pół. Gotowe!
Wegetariański pikantny stir-fry
Stir-fry, czyli smażone danie w azjatyckim stylu to pomysł na szybki obiad lub kolację. Bardzo dobrze będzie smakować ono także na zimno, w warunkach plenerowych, na przykład podczas pikniku w parku czy nad jeziorem.
Potrzebne składniki (2 porcje):
· ok. 150-200 g makaronu chow mein
· 1 czerwona papryka
· 1 cebula
· 1 kostka tofu wędzonego
· 3 łyżki słodkiego sosu chili
· 2 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
· 3 łyżki sosu sojowego
· 2 ząbki czosnku
· kawałek imbiru (ok. 3-4 cm)
· łyżeczka soli do gotowania makaronu
· olej do smażenia (może być np. słonecznikowy lub sezamowy)
· szczypiorek lub świeża kolendra
· opcjonalnie: papryczka chili do smaku
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Cebulę kroimy w pióra, a paprykę w paski i podsmażamy na oleju. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany imbir. W miseczce przygotowujemy sos – łączymy ze sobą słodki sos chili, Ketchup Kielecki pikantny, sos sojowy oraz ok. 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu. Do warzyw dodajemy makaron, dolewamy sos i jeszcze chwilę podsmażamy. Posypujemy szczypiorkiem lub liśćmi kolendry. Teraz pozostaje nam tylko spakować danie do pudełka, schować do torby lub plecaka i zabrać ze sobą na piknik.
Sugerowana cena Ketchupu Kieleckiego: ok. 4,7 zł brutto / 500g
Link do strony artykułu: https://wwwww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/piknik-pomysly-na-przekaski